31.1.13

iets op Bach*


 
 
Ik beluister Bach. Motets. Ze begeleiden mij op mijn pelgrimage in woorden. Zoals ik ze nu beschrijf. Onlangs leende ik 'Pelgrimage' van Annie Leibovitz uit de bibliotheek. Ik ontdekte het leven van Eleanor Roosevelt, vrouw van. Wat een openbaring op zich was. De krijtjes en het licht versleten laken van Georgia O'Keeffe. (Vorige week kon ik een prachtig boek inkijken over de huizen waarin ze woonde.) Specimen van Darwin, de jurk van Dickinson, het raam waarvoor Virgina Woolf schreef... Het boek liet me onwennig zoeken naar beelden die bij woorden hoorden, of misschien ook niet.
Ik heb zo mijn eigen manier om op cultuurbedevaart te gaan. Noem mij op dit moment een passieve genieter. Eén van mijn oorden is de bibliotheek. Al moet ik toegeven dat ik na al die jaren vaak moeilijk vind wat ik echt wil lezen en ontdekkingen nog zelden gebeuren. Een andere is de televisie. Jawel. Sinds we digitaal gaan, bewaar ik culturele producties. Dat is haalbaar, het blijft een zeldzaam verschijnsel. En op een moment dat niets anders lijkt te lukken, ga ik onderuit in de zetel. Ik voorzie een warme drank, iets zoets. Zo gleden afgelopen dagen uren voorbij met Erwin Wurm, architecten Robbrecht en Daem en Alain Platel. Dan komt er verlichting. Uit het niets. En Bach hoort daarbij.
 
*De titel van dit bericht verwijst naar een dansproductie van Alain Platel en Les Ballets C de la B.
 


29.1.13

zin


 
'I am not what I am, I am what I do with my hands.' Louise Bourgeois.


28.1.13

plooien



 
 
Gevonden vlekken. En plooien. In de hoop dat alles wordt gladgestreken deze week. Of beter nog. Dat stille ideeën vorm krijgen. Of een begin ervan.


27.1.13

kunstkramers













 
Acht uur in de morgen. Gisteren. Een nagenoeg lege stad. Net geen verse sneeuw.  Als vorige zaterdag ging ik onder het gehoekte dak van de stad staan. De kou striemde in mijn gezicht. Toch overheerste een gevoel van geborgenheid. Van een stad die maar af en toe een stukje van mij is.
 
Volgende week wordt wie langs de stadshal kuiert uitgenodigd wat dichterbij te komen. De leerkrachten van de Sint-Lucasacademie palmen de ruimte creatief en groen in om het deeltijds kunstonderwijs uit te 'kramen'. Op een gezonde manier aan de man of de vrouw in de straat aan te prijzen.
Zoek dus een reden om naar Gent af te zakken op 2 februari. Wij zullen er zijn tussen 14 u en 16 u.
Voorzie ook nog een lege hand, zodat wij er iets kunnen aan toevoegen.
 
 


25.1.13

geruit




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kermis heb ik vervangen. Door ruitjes. Met hier en daar een dikke lijn. Gelijklopend. Regelmaat die vermoedelijk nu en dan verbroken zal worden.
Omdat elke dag leek op de vorige. Dit niet zo is. Ik me in woorden verslikte die niet gedeeld werden. Moois zomaar opzij schoof.
Wees welkom.